Afschaffing dividendbelasting duurder dan gedacht

De voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting valt honderden miljoenen duurder uit dan gepland. Het AD schrijft op basis van bronnen in Den Haag dat de rekening oploopt tot ongeveer 2 miljard euro, in plaats van de 1,4 miljard euro.

Stijgende cijfers

Door de economische groei en toegenomen winsten nemen de inkomsten via dividendbelasting alleen maar toe, stellen ingewijden tegen de krant. Voor de zomer werd de opbrengst in kabinetskringen over 2018 al op 1,9 miljard euro geschat. Het kan dus zomaar zijn dat het meer dan 2 miljard euro wordt.

Omstreden

De maatregel is vanaf het begin af aan omstreden. Geen van de regeringspartijen had de afschaffing van de dividendbelasting in het verkiezingsprogramma opgenomen. Toch besloot het kabinet tot afschaffing van de belasting op winstuitkering van ondernemingen aan hun aandeelhouders. Deze afschaffing moet per 1 januari 2020 gaan gelden. Het wetsvoorstel wordt echter komende Prinsjesdag al naar de Tweede Kamer gestuurd.

Vestigingsklimaat

Minister-president Mark Rutte heeft de maatregel altijd fanatiek verdedigd, omdat deze zou leiden tot een beter Nederlands vestigingsklimaat. Volgens het Centraal Planbureau is er echter geen hard bewijs dat de maatregel effect heeft en komt de opbrengst alleen ten goede aan buitenlandse overheden.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post