Amerikaanse studie zet Nederland in top vijf belastingparadijzen

Drie vooraanstaande economen stellen dat een kleine 10 procent van de winst, die multinationals wegsluizen om belasting te ontlopen, in Nederland terechtkomt. Hiermee staat Nederland volgens een recent onderzoek in de top 5 van de belastingparadijzen, schrijft het FD.

600 miljard dollar verdwenen

Uit de studie die vorige maand verscheen op de site van NBER, het toonaangevende Amerikaanse platform voor actueel economisch onderzoek, blijkt dat internationale ondernemingen bijna 40 procent van de winsten die zij buiten hun thuisland behalen, op papier verschuiven naar belastingparadijzen. Zo verdween in 2015 ruim 600 miljard dollar aan winsten, waarvan 57 miljard dollar in Nederland belandde.

Nederland als belastingparadijs

Volgens de onderzoekers behoort Nederland hiermee thuis in het lijstje met onder andere Ierland, Singapore en Bermuda. Het tegenargument dat buitenlandse bedrijven in Nederland de normale vennootschapsbelasting betalen, vinden zij niet geloofwaardig. Zij berekenen dat Amerikaanse dochterbedrijven in 2015 effectief niet meer dan 12% winstbelasting in Nederland betaalden.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • Ja   Nee
Share this post