Amstelveen wordt gekort vanwege lage ozb-waarde

Amstelveen krijgt over de jaren 2017 tot 2019 structureel 2,5 miljoen euro minder uit het gemeentefonds, vanwege de lage ozb-waarde van huizen in de gemeente. In 2017 was die waarde 45% lager dan het landelijk gemiddelde. Dit jaar werd Amstelveen om dezelfde reden al met 1 miljoen euro gekort. Dat schrijft Binnenlands Bestuur.

Stijgende huizenprijzen

Door de stijgende huizenprijzen kan er meer belasting geïnd worden, is de redenering van het Rijk. De ozb zou omhoog kunnen, maar ook in 2018 houdt Amstelveen die laag. Om die reden wordt het bedrag dat de gemeente uit het gemeentefonds krijgt verlaagd. Hoeveel dit precies zal zijn hangt af van de actuele berekening van de woz-waarde, maar de verwachting is dat Amstelveen 2,5 miljoen euro minder krijgt.

Niet draaien aan de ozb-knop

De gemeente heeft in de crisis besloten om niet aan de ozb-knop te draaien, en houdt daar voorlopig aan vast. In plaats daarvan kijkt Amstelveen of er iets aan de kostenkant aangepast kan worden. Want de rekening bij de huiseigenaren leggen is volgens de wethouder te makkelijk.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post