Baker Tilly Berk krijgt 900.000 euro boete wegens integriteitsrisico’s

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een boete van 900.000 euro uitgedeeld aan accountantsorganisatie Baker Tilly Berk. De toezichthouder geeft de slechte beheersing van integriteitsrisico’s als reden voor de geldstraf.

Ernstige kwesties

Reden voor onderzoek door de AFM was een aantal ernstige kwesties bij klanten van Baker Tilly Berk in de periode januari 2014 tot mei 2017. De accountantsorganisatie schoot daarbij tekort als het gaat om het omgaan met en het melden, oppakken en voorkomen van incidenten.

Integriteitsrisico’s

De AFM stelt dat er integriteitsrisico’s speelden bij klanten, maar ook binnen de eigen organisatie van Baker Tilly Berk. Het bedrijf heeft er tevens te weinig aan gedaan om de situatie op termijn te verbeteren.

Ontbreken beleid

Volgens Baker Tilly Berk ging het voornamelijk om het ontbreken van beleid of duidelijke processen voor het beheersen van risicoklanten. Als voorbeeld noemt het bedrijf het ontbreken van een centrale database met een risicoclassificatie of een duidelijk beleid hoe op te treden bij een incident van een klant.

Verbeteringen

Inmiddels zijn de nodige aanpassingen gedaan, waaronder het inrichten van een centrale database voor klanten en relaties. De verbeteringen hebben ertoe geleid dat de boete uiteindelijk 300.000 euro lager uitvalt. In eerste instantie kreeg Baker Tilly Berk namelijk een geldstraf van 1,2 miljoen euro opgelegd.

Bezwaar

Baker Tilly Berk kan de beslissing nog aanvechten bij de rechter. De accountantsorganisatie beraadt zich momenteel over het al dan niet bezwaar aantekenen tegen de beslissing.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • Ja   Nee
Share this post