Bank of England licht KPMG door na reeks schandalen

De Britse centrale bank heeft het accountantsbedrijf KPMG doorgelicht. De bank was bezorgd dat de reeks schandalen van afgelopen jaar KPMG aan het wankelen zou brengen. Van het weglopen van klanten bleek echter geen sprake. Dat schrijft het FD op basis van een bericht van de Financial Times.

Zuid-Afrikaanse corruptieaffaire

KPMG raakte het afgelopen jaar betrokken bij een aantal schandalen. Eén daarvan is de Zuid-Afrikaanse corruptieaffaire rond miljardairsfamilie Gupta. De familie gebruikte nauwe banden met de overheid om opdrachten binnen te halen. KPMG werkte onder meer aan het in diskrediet brengen van de toenmalige minister van financiën, die tegen de corruptie optrad. Ook stelde het volgens Zuid-Afrikaanse media een constructie op, waarmee de Gupta’s een miljoenen kostende bruiloft konden verhalen op de belastingbetaler.

Als gevolg van de Gupta-affaire raakte KPMG in Zuid-Afrika grote klanten kwijt en werd het bedrijf uitgesloten van het uitvoeren van controles in de publieke sector. Dat bracht het accountantskantoor in grote problemen en zorgde voor het schrappen van honderden banen.

Onderzoek

In het Verenigd Koninkrijk kwam KPMG onder vuur te liggen na het faillissement van bouwbedrijf Carillion. De accountant zou duidelijke signalen over financiële problemen hebben genegeerd. Voor de Bank of England was dat aanleiding om de weerbaarheid van KPMG te onderzoeken. Vraag was onder meer of klanten wegliepen en of het kantoor aan voldoende nieuwe opdrachten kon komen. Omdat er nog maar vier grote kantoren zijn, zou het wegvallen van KPMG problematisch kunnen zijn.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post