Belastingdienst wist al langer van problemen erf- en schenkbelasting

De top van de Belastingdienst wist al langer van de grote problemen bij de inning van erf- en schenkbelasting. Eind vorig jaar werd staatssecretaris Menno Snel van Financiën verrast door de achterstand. Er werd voor 450 miljoen euro minder opgehaald dan verwacht.

Waarschuwingen

Al bijna een jaar eerder werd er echter al intern bij de Belastingdienst gewaarschuwd voor de problemen. Dat blijkt uit documenten die Nieuwsuur kreeg na een Wob-verzoek. Ook de problemen van dit jaar waren al eerder bij de ambtelijke top bekend.

Inning loopt gevaar

Begin 2017 waarschuwen ambtenaren dat de continuïteit van de inning van erf- en schenkbelasting gevaar loopt. De directeur van de Belastingdienst wordt in april gewaarschuwd dat de applicatie voor de schenkbelasting nog niet af is, terwijl het oude systeem ook niet meer volledig bruikbaar is. In september blijkt voor het eerst dat er minder geld binnenkomt dan verwacht, maar staatssecretaris Snel en minister Hoekstra horen pas in november van de problemen.

Beterschap

Er wordt vervolgens beterschap beloofd en de verwachting is dat in 2018 alles goed zal komen. In februari 2018 wordt dit echter al bijgesteld en wordt er in een interne rapportage toegegeven dat de doelstellingen voor het komende jaar niet gehaald gaan worden. De bewindslieden horen echter alleen dat er problemen zijn, maar zijn in de veronderstelling dat de achterstanden dit jaar weggewerkt kunnen worden.

Achterstanden

Op 12 juni meldt Snel nog aan de Tweede Kamer dat de Belastingdienst op schema ligt met het wegwerken van de achterstanden. Drie weken later moet hij daarop terugkomen. Op 2 juli gaat er een spoedmemo naar de bewindspersonen dat er minder geld binnenkomt dan verwacht. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt stelde al eerder vragen over wie wanneer van welke problemen op de hoogte was, maar daar wilde Snel deze zomer geen antwoord op geven. Tegen Nieuwsuur zegt Omtzigt dat Snel zich beter had moeten laten informeren.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post