Belastingverhoging op gas moet uitstoot CO2 reduceren

Eén van de manieren om gasloze huishoudens te krijgen, is het verhogen van energiebelasting op gas en verlaging van de belasting op elektriciteit. Met hoeveel procent de belasting moet stijgen of dalen is nog onderwerp van onderzoek. Dat zegt een woordvoeder van het Klimaatakkoord in een reactie op het kritiek in de Volkskrant.

75% belastingverhoging

De krant schrijft dat de klimaattafel Gebouwde Omgeving, onder leiding van Diederik Samson, de belasting op aardgas de komende twaalf jaar met 75 procent wil laten stijgen. De woordvoerder wil dat niet bevestigen, maar geeft wel aan dat belastingtarieven de knoppen zijn waaraan kan worden gedraaid om de uitstoot van CO2 te reduceren.

Compensatie

De suggestie in de krant dat gemiddelde huishoudens die gas blijven stoken straks 380 euro per jaar meer kwijt zijn aan energiebelasting, relativeert hij. “De gasrekening wordt duurder, maar de stroomrekening gaat omlaag, dus daar gaat een compenserend effect vanuit. Netto moet het ongeveer hetzelfde uitpakken.”

Klimaattafels

Onder aanvoering van oud-politicus Ed Nijpels zijn diverse ‘klimaattafels’ bezig met het bedenken van maatregelen op verschillende terreinen, om zo de CO2-uitstoot voor 2030 met 49 procent omlaag te krijgen. Op 10 juli presenteert Nijpels zijn aanbevelingen.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • Ja   Nee
Share this post