Betaaltermijn bedrijfsleven nog steeds te lang

Sinds het invoeren van de nieuwe wetgeving een jaar geleden is het betaalgedrag in het bedrijfsleven verslechterd. Mkb’ers moeten langer op een betaling wachten dan ene jaar geleden. Ook wordt hen vaker om korting gevraagd in ruil voor snelle betaling. Dat schrijft MKB Nederland op basis van landelijk onderzoek van Betaalme.nu, een initiatief dat streeft naar korte betaaltermijnen voor mkb.

Betaaltermijn

Volgens de wet uit 2017 mogen grote bedrijven de standaard betaaltermijn van dertig dagen voor mkb-leveranciers oprekken tot maximaal zestig dagen. Bij overschrijding van deze zestig dagen moet een boete van 8 procent worden betaald, mits dit in de voorwaarden wordt vastgelegd. Onderling mogen partijen afwijkende afspraken maken.

Wet ontoereikend

MKB-Nederland ziet het onderzoek van Betaalme.nu als bewijs dat de nieuwe wet ontoereikend is. De prikkel om sneller dan de uiterste termijn van 60 dagen te betalen ontbreekt. MKB-Nederland wil daarom dat voor grote bedrijven dezelfde grens van 30 dagen gaat gelden als voor de overheid. De belangenorganisatie roept het ministerie van Economische Zaken op om de wet zo snel mogelijk te herzien.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post