Celstraffen geëist tegen miljoenenfraudeurs Belastingdienst

Vier jaar nadat twee biljartvrienden uit Duiven bijna 20 miljoen euro bij de Belastingdienst wegsluisden, is het geld nog niet terecht. De fraude werd gepleegd door een ex-belastingambtenaar en een Griekse restauranthouder, die samen met een Turkse zwager dachten snel rijk te worden. Afgelopen woensdag hoorden zij celstraffen tegen zich eisen. Dat schrijft Omroep Gelderland.

Complot

Egon D. werkt op het moment van de fraude al meer dan 30 jaar bij de Belastingdienst. Hij maakt op dat moment regelmatig grote bedragen over aan bedrijven. Hij is echter niet meer tevreden met zijn werk en besluit voor zijn eigen vertrekregeling te zorgen. Samen met Sakis O., een zakenman die een café in Duiven en een hotel en een Grieks restaurant in Arnhem runt, en een Turkse zwager wordt een complot gesmeed. Het belastinggeld wordt overgemaakt naar twee Turkse bankrekeningen, want in Turkije zou het makkelijk zijn om miljoenen contant op te nemen.

Teruggave vennootschapsbelasting

Volgens de Belastingdienst heeft Egon D. de fraude gepleegd door een gefingeerde teruggave vennootschapsbelasting in het systeem te zetten onder de naam van zijn collega, die met vakantie was. Normaal gesproken moet een collega opdrachten controleren, maar omdat de opdracht onder een andere naam was geboekt, kon hij dat zelf doen. Normaal gesproken worden afwijkende bedragen nog door de centrale administratie tegen het licht gehouden, maar dat is niet gebeurd. Rabobank heeft de fraude opgemerkt en trok een week na de fraude bij de FIOD aan de bel.

Bankrekeningen bevroren

De zwager blijkt toch minder betrouwbaar dan gedacht en verdwijnt met 1,3 miljoen euro. Egon D. zegt dat hij daarnaast ook nog voor bijna een miljoen aan goud heeft gekocht. De Nederlandse Staat heeft beslag gelegd op de rekeningen van de Turk. Maar omdat hij de beslaglegging aanvecht, worden de bankrekeningen bevroren en blijft het geld in Turkije. Egon is ontslagen en moest zijn huis verkopen. Hij heeft officieel geen adres meer en werkt via een uitzendbureau. De Griek runt zijn horecazaken alsof er niets gebeurd is.

Celstraf

Woensdag is 5 jaar celstraf geëist tegen Egon D en 3 jaar voor Sakis O. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • Ja   Nee
Share this post