Eenzame premier blijft pleiten voor afschaffing dividendbelasting

Minister-president Mark Rutte lijkt de enige die  het omstreden voornemen van de afschaffing van dividendbelasting nog enthousiast verdedigt. Dat bleek nadrukkelijk uit het debat van gisteren, waarin de afschaffing van de dividendbelasting en de macht van Shell en Unilever aan bod kwam. In het debat volgde een motie van wantrouwen die PVV-leider Geert Wilders indiende. Deze kreeg echter alleen steun van de SP, de Partij voor de Dieren en Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Dat schrijft het FD.

Geen steun

Opvallend is echter dat zelfs Helma Lodders, woordvoerster van de VVD-fractie, Rutte niet de helpende hand kon bieden. Zij sprak alleen over het belang van een goed vestigingsklimaat. Coalitiepartners D66 en ChristenUnie benadrukten vooral dat het hun plan niet was geweest.

‘Explosieve informatie’

De Kamer heeft dinsdagmiddag achter gesloten deuren een ‘technische briefing’ gekregen over de dividenddeals van de Belastingdienst met multinationals. Deze bevatte volgens SP-leider Lillian Marijnissen ‘explosieve informatie’ die openbaar zou moeten worden. Rutte en staatssecretaris Menno Snel van Financiën benadrukken echter dat ze dit niet willen om de relatie tussen de fiscus en de belastingplichtige vertrouwelijk te houden.

Kennis van dividenddeal

Eerder op de dag had Rutte aan de Kamer toegegeven dat hij, in tegenstelling tot wat hij vorige week in de Tweede Kamer beweerde, wél weet had van een dividenddeal tussen de Belastingdienst en een Nederlandse onderneming.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • Ja   Nee
Share this post