Eerste Kamer kan moeilijk ‘nee’ zeggen tegen afschaffen dividendbelasting

De afschaffing van de dividendbelasting gaat door, maar het wordt geen apart wetsvoorstel. De afschaffing wordt geregeld in een wet die veel meer omvat dan alleen deze maatregel. Een praktijk waar minister van Financiën Hoekstra als Eerste Kamerlid sterk tegen was. Dat meldt RTL Z.

Ja of nee

Door de afschaffing onder te brengen in een breder pakket aan maatregelen, wordt het voor de Eerste Kamer moeilijker gemaakt om tegen te stemmen. De Eerste Kamer kan geen amendement indienen en kan dus alleen ja of nee zeggen tegen het hele pakket.

Wet Bronbelasting 2020

De afschaffing van de dividendbelasting wordt geregeld in de Wet Bronbelasting 2020. In deze wet wordt ook onder andere de verlaging van de winstbelasting voor bedrijven (vpb) geregeld. De vpb voor winsten tot 2 ton daalt stapsgewijs van 20 procent naar 16 procent. Boven de 2 ton daalt de belasting van 25 procent naar 22,25 procent.

Motie Hoekstra

Toen Hoekstra in 2015 nog Eerste Kamerlid was voor het CDA was hij sterk tegen het koppelen van verschillende wetsvoorstellen. In een motie schreef Hoekstra toen dat door deze strategie de Eerste Kamer ‘de mogelijkheid wordt ontnomen om een separaat politiek eindoordeel te vellen over beide eigenstandige wetsvoorstellen’ en dat het ‘een onwenselijk precedent schept voor de toekomst, om vervolgens de regering op te roepen om dit in de toekomst niet meer te doen’.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post