Europarlement schiet Amerikaanse-Europeanen te hulp

Europarlementariër Sophie in ’t Veld is erin geslaagd de belastingplicht op de agenda te krijgen die de Verenigde Staten opleggen aan inwoners van de Europese Unie. Het Europees Parlement wil dat de VS niet langer zomaar belasting kunnen opleggen aan Europese ingezetenen die ook Amerikaan zijn. De VS en Eritrea zijn de enige twee landen die belasting heffen op basis van staatsburgerschap. Dat schrijft het FD.

Belastingplichtig

Ongeacht waar een Amerikaans staatsburger zich bevindt, is hij belastingplichtig in de VS. Ook als hij toevallig Amerikaan is geworden, door geboorte op Amerikaans grondgebied en bijvoorbeeld tevens de nationaliteit heeft van een EU-land.

Foreign Account Tax Compliance Act

De wereldwijde belastingclaim werd een probleem nadat de VS in 2010 de Foreign Account Tax Compliance Act invoerden. Die verplicht alle banken, verzekeraars en beleggingsinstellingen de financiële gegevens van de Amerikaanse klanten buiten de VS door te geven aan de Amerikaanse overheid. De wet treft ongeveer 20.000 Amerikaanse-Nederlanders en enkele honderdduizenden Amerikaanse-Europeanen, die in Europa keurig belastingen betalen. Het opzeggen van het Amerikaans staatsburgerschap is een lastige en kostbare aangelegenheid.

Geen bankaccount of hypotheek

Het probleem is bovendien dat banken en verzekeraars Amerikanen in het buitenland weigeren als klant, omdat zij het doorsluizen van de gegevens naar de VS te veel tijd en geld vinden kosten. Voor een hypotheek hoef je al helemaal niet aan te komen. In een resolutie eerder deze maand, roept het Europees Parlement de lidstaten op hier werk van te maken.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post