Financieel schandaal Vestia leidt tot celstraffen

De twee hoofdverdachten in het financiële schandaal rond woningcorporatie Vestia zijn veroordeeld tot celstraffen. De rechtbank in Rotterdam heeft genoeg bewijs dat Marcel de V. (52) zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping, oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij kreeg dinsdag drie jaar cel opgelegd, na een eis van vier jaar. Arjan G. (47) is schuldig bevonden aan omkoping en fraude en kreeg 2,5 jaar cel, na een eis van vier jaar en negen maanden.

Omkopingsschandaal

De twee waren de spil in een omkopingsschandaal bij de woningcorporatie. Marcel was kasbeheerder bij Vestia en Arjan financieel tussenpersoon. Samen sloten ze bij banken jarenlang honderden contracten af – ter waarde van 23 miljard euro – voor derivaten. Het ging mis toen de rente fors daalde. Het leidde in 2012 bijna tot de val van Vestia.

20 miljoen euro commissie

Uiteindelijk bleek dat Marcel en Arjan voor deze contracten zelf heimelijk ruim 20 miljoen euro aan commissie opstreken. Arjan ontving deze ‘fees’ en betaalde de helft aan Marcel, die binnen Vestia veel vertrouwen en vrijheid genoot. Om de handelwijze, de steekpenningen en omkooprelatie te verdoezelen, pleegden ze valsheid in geschrifte, stelde de rechtbank. Die vond dat ze gedreven door hebzucht de grenzen hebben overschreden.

Ontkenning

Marcel is altijd blijven ontkennen dat hij strafbare feiten pleegde. Hij betaalde ook belasting over de in zijn ogen ‘neveninkomsten’. Arjan werkte wel mee aan onderzoek van het Openbaar Ministerie. Toch gaf hij volgens de rechtbank geen volledige openheid op het gebied van een opzettelijk onjuiste administratie en belastingaangifte. Twee andere verdachten kregen een taakstraf en een boete voor het medeplegen van omkoping.

Drie verdachten vrijgesproken

Drie verdachten zijn vrijgesproken, onder wie de vader en de ex-partner van Arjan. Zij werden beschuldigd van witwassen, maar de rechtbank vindt dat het geld dat zij uit de ‘fees’ van Arjan ontvingen, een legale herkomst hadden. Van de andere verdachte is niet bewezen dat hij steekpenningen ontving van de hoofdverdachten.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post