Geen btw betalen bij verhuur panden aan prostituees

Een verhuurder van panden waarin prostituees kamers kunnen huren, hoeft daarvoor geen btw af te dragen aan de overheid. Het gaat om een zaak van een exploitant die al tien jaar strijd voert tegen de Belastingdienst. Hiervoor stond hij al twee keer voor de Hoge Raad, om weer terugverwezen te worden naar een ander gerechtshof. Nu heeft hij zijn gelijk gekregen. Staatssecretaris Snel van Financiën heeft aangegeven zich neer te leggen bij deze uitspraak. Dat schrijft De Telegraaf.

Verhuur van onroerende zaken

De vraag was of de verhuur van de kamers valt onder verhuur van onroerende zaken, waarover geen btw betaald hoeft te worden. Volgens de ondernemer was daar wel sprake van. Hij gaf daarbij aan dat hij verdere dienstverlening, waarover wel btw betaald moet worden, had uitbesteed aan tussenpersonen. Hij richtte zich alleen op kamerverhuur en dat moest belastingvrij kunnen.

Dienstverlening

De exploitant heeft gelijk gekregen, omdat hij inderdaad alle dienstverlening door zijn tussenpersoon liet verrichten. Denk hierbij aan het wassen van het beddengoed, schoonmaken van de kamer en verstrekken van handdoeken. Hiervoor kregen de prostituees ook een aparte factuur, inclusief btw.

Forse bedragen

Het is nog onduidelijk hoeveel btw de kamerverhuurder precies terug mag vragen, maar de bedragen kunnen flink oplopen. De ondernemer had namelijk alleen al in het eerste kwartaal van 2008  al 60.000 euro teruggevraagd. Dit is toegezegd.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post