Geen verboden staatssteun Luxemburg en McDonald’s

De Europese Commissie staakt het onderzoek naar mogelijke belastingontwijking door McDonald’s. Onderzoek naar fiscale afspraken tussen Luxemburg en de fastfoodketen heeft geen bewijs opgeleverd voor verboden staatssteun, liet EU-commissaris Margrethe Vestager weten.

Onderzoek

Brussel begon in december 2015 een onderzoek naar de winstbelastingafdrachten van de hamburgergigant. Luxemburg zou zich mogelijk schuldig maken aan illegale staatssteun door sinds 2009 een voor het bedrijf gunstig belastingregime toe te staan.

Verdrag met VS

De afspraken zijn echter in lijn met de Luxemburgse belastingwetten en het verdrag dat het land met de VS heeft gesloten, aldus Vestager. Dat verdrag is de reden dat er geen belasting werd afgedragen over bepaalde winsten door geschuif met royalty’s. McDonald’s kreeg dus geen speciale behandeling, en daarom is er geen sprake van verboden staatssteun.

Weinig belasting

Vestager stelt wel vast dat de keten te weinig belasting heeft betaald. “En dat is niet hoe het zou moeten zijn vanuit het perspectief van fiscale eerlijkheid.” Zij verwelkomt daarom de stappen die Luxemburg heeft gezet om herhaling te voorkomen. De wetswijziging die dat regelt ligt momenteel bij het Luxemburgse parlement.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post