Hypotheek oversluiten voordat de rentes stijgen

Voor wie nog een korte looptijd op zijn hypotheek heeft, is dit hét moment om aan oversluiten te denken. De hypotheekrentes staan namelijk nog altijd op historisch lage punten, maar de kans dat dit binnenkort gaat veranderen, is groot. Dat stelt Oscar Noorlag van hypotheekadviesketen Van Bruggen Adviesgroep tegen De Telegraaf.

Stijging rente

Noorlag ziet dat de rente de laatste tijd nog wel wat omlaag gaat, maar die daling is redelijk beperkt. De kans dat de rente nog eens 0,5 procent daalt is niet heel groot, terwijl het wel goed mogelijk is dat de rente omhoog gaat.

Beleid ECB

Het heeft vooral te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die kocht vanaf 2015 elke maand voor tientallen miljarden aan obligaties op. Als gevolg ging de rente op die obligaties hard omlaag. De hypotheekrente volgt doorgaans die trend. Inmiddels is het opkoopprogramma flink afgebouwd en vanaf januari wil de ECB helemaal stoppen.

Boeterente

Noorlag wijst er wel op dat het oversluiten wel wat geld kan kosten. De boeterente kan namelijk een paar duizend euro bedragen. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor rentemiddeling. Dan gaat je rente iets minder omlaag, maar hoef je dit niet in een keer af te tikken. De voorwaarden zijn vaak iets minder gunstig en intern oversluiten is daarom vaak aantrekkelijker. Soms is oversluiten naar een andere geldverstrekker het gunstigst, als je bij een relatief dure partij zit.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • Ja   Nee
Share this post