Inkopen van extra AOW

Werkenden moeten zelf de hoogte van hun AOW-uitkering kunnen bepalen. Door maandelijks een extra bedrag opzij te zetten, hebben ze uiteindelijk een hoger pensioen. Initiatiefnemers Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw, hoogleraar internationaal pensioenrecht Hans van Meerten en pensioenconsultant John Westerbrink stellen dat het inkopen van extra AOW grote voordelen heeft ten opzichte van het opbouwen van een aanvullend pensioen bij een pensioenfonds. Dat schrijft De Telegraaf.

Hogere AOW-uitkering

Volgens de deskundigen bestaat er zekerheid over de hoogte van een pensioenuitkering, zijn er geen beleggingsrisico’s en zijn de uitvoeringskosten laag. “Geef iedere Nederlander daarom de mogelijkheid om te kiezen voor een hogere AOW-uitkering”, aldus Verhoef.

Onzekerheid

Steeds meer werkenden hebben geen vertrouwen in pensioenfondsen, vervolgen de initiatiefnemers. “Mensen hebben de afgelopen jaren veel meer premie moeten betalen, terwijl pensioenen nauwelijks zijn geïndexeerd. Het is dus niet duidelijk hoe hoog je pensioen later is. Er is geen enkele garantie.”

Lager pensioen

Geld steken in extra AOW zou aan het einde van de rit wel een lager pensioen op kunnen leveren dan wanneer je het door een pensioenfonds laat beleggen. “Maar mensen hechten waarde aan zekerheid”, geeft Verhoef aan. “Dat bieden fondsen en verzekeraars niet.”

Nieuwe invalshoek

Pensioenconsultant Westerbrink geeft aan dat het in landen zoals Frankrijk en Duitsland al mogelijk is om extra AOW in te kopen. “Daar is de AOW veel ruimer. Het wordt tijd dat minister Koolmees verder kijkt dan alleen naar de pensioenfondsen.” De experts presenteren hun plannen binnenkort aan Koolmees. Verhoef verwacht dat een positieve ontvangst van de voorstellen. “De sociale partners worstelen al jaren met dit probleem en we merken dat Koolmees op zoek is naar andere partners en oplossingen. Een nieuwe invalshoek rond het pensioendossier is meer dan welkom.”

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post