Juweliersketen Schaap en Citroen vervolgd voor btw-fraude

Het Openbaar Ministerie wil de landelijke juweliersketen Schaap en Citroen vervolgen om btw-fraude met exclusieve horloges. Het bedrijf wordt verdacht van het doen van onjuiste aangifte van omzetbelasting, valsheid in geschrifte en het niet of te laat melden van ongebruikelijke transacties. Dat schrijft NRC.

Contante betalingen

Het strafrechtelijk onderzoek tegen Schaap en Citroen is sinds 2013 gaande. De Belastingdienst ontdekte dat het gewicht van de dozen met horloges naar Hongkong afweek van de vrachtbrieven. De horloges waren contant betaald. Het vermoeden rees dat de juwelier en een Amsterdamse handelaar deden alsof de horloges naar het buitenland gingen, waarop ze geen btw afdroegen. In 2010 schikte de juwelier al eens met justitie, omdat het grote contante betalingen meermaals niet had gemeld.

Vervolging

De huidige verdenkingen hebben betrekking op activiteiten in 2011 en 2012. Waarom het strafrechtelijk onderzoek zo lang duurde is niet duidelijk. Het OM wil ook de betrokken Amsterdamse handelaar vervolgen voor onder meer valsheid in geschrifte. De zaken zullen waarschijnlijk in het voorjaar voor de rechter komen.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post