Kritiek op dividenddeal Shell en Belastingdienst

De regeling van Shell met de Belastingdienst dat het bedrijf geen belasting hoeft af te dragen over dividend, is in strijd met de Europese regels tegen oneerlijke concurrentie. Dat stelt Paul Tang van de PvdA in Trouw.

Belastingontwijking

Deze route om belasting te ontwijken is in 2005 goedgekeurd door de Nederlandse Belastingdienst. Volgens Tang lijkt de regeling op voordelige belastingconstructies, waarvoor Apple, Amazon en Starbucks eerder miljoenenboetes opgelegd kregen. Staatssteun door belastingconstructies is niet toegestaan.

Regeling

Shell heeft bij de fusie in 2005 van het Britse en Nederlandse moederbedrijf een regeling getroffen met de Nederlandse Belastingdienst. Het hoofdkantoor kwam in Den Haag, maar dat zou betekenen dat 40 procent van de voornamelijk Britse aandeelhouders belasting over dividend moest gaan betalen.  Dat was een onoverkomelijk obstakel om tot één moederbedrijf in Nederland te komen. Toen werd geregeld dat Britse aandeelhouders via een constructie met een trust in Jersey gevrijwaard werden van dividendbelasting, terwijl de 60 procent Nederlandse aandeelhouders wel belastingplichtig waren.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • Ja   Nee
Share this post