Kwart miljard meer kinderopvangtoeslag

Het kabinet trekt volgend jaar bijna een kwart miljard meer uit voor de kinderopvangtoeslag. Hierdoor gaan bijna alle werkende ouders met kinderen op de crèche, gastouderopvang of buitenschoolse opvang er vanaf 1 januari op vooruit. Het kabinet verhoogt ook de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Dat schrijft staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken in een brief aan de Tweede en Eerste Kamer.

Kwaliteit omhoog

Ook wordt vanaf volgend jaar de kwaliteit van de kinderopvang verbeterd. De maximum-uurprijzen voor de dagopvang die de overheid vergoedt, gaan daardoor omhoog van 7,45 euro per uur naar 8,02 euro per uur. Om de ouders hiervoor te vergoeden is vorig jaar al geld gereserveerd.

Buitenschoolse opvang

In de buitenschoolse opvang wordt per 2019 het aantal pedagogisch medewerkers per kind verlaagd. Hierdoor dalen de kosten voor buitenschoolse opvang en zullen de ouders een lagere rekening krijgen. De maximum uurprijs voor bso wordt in 2019 6,89 euro.

Werken wordt lonender

De hogere kinderopvangtoeslag zorgt ervoor dat ouders met een inkomen van circa anderhalf maal modaal (50.000 euro per jaar) en met één kind op de dagopvang straks ruim 80 procent van de maximum-uurprijs vergoed krijgen, in plaats van de huidige 77 procent. Ouders met 23.000 euro per jaar krijgen in plaats van de huidige 94 procent straks 96 procent van de maximum-uurprijs vergoed voor het eerste kind op de dagopvang. Werken wordt voor deze groep laagbetaalden daardoor nog lonender dan een bijstandsuitkering.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • Ja   Nee
Share this post