Meldplicht agressieve belastingstructuren wordt gehekeld

Vanaf deze week moeten belastingadviseurs, bankiers en andere tussenpersonen bijhouden welke adviezen ervoor kunnen zorgen dat klanten minder of geen belasting betalen. Dit valt onder de voorbereiding voor de meldplicht voor agressieve belastingstructuren vanaf 2020. De haast leidt volgens belastingadviseurs tot onzekerheid, schrijft het FD.

Overraporteren en vaagheid

De belastingadviseurs geven aan dat ze niet tegen transparantie of de meldingsplicht zijn, maar dat ze wel moeite hebben met de overrapportering waar de Europese Unie om vraagt. Ook de grote vaagheid van tal van begrippen en bepalingen, met als gevolg een toename van de administratieve lasten voor adviseurs en bedrijven, wordt gehekeld.

Goochelen

De krant stelt dat de meldplicht het mikpunt van kritiek was tijdens het jaarcongres van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs. De Nederlandse advieswereld heeft dan ook gouden jaren beleefd met adviezen voor grensoverschrijdende constructies. Tijdens het congres werd vanuit de zaal opgemerkt dat ‘goochelen met de trukendoos’ het mooie van het vak was. Maar het zijn juist de goochelaars die Nederland de reputatie hebben bezorgd van een doorvoerhaven voor rentes, royalty’s en dividenden naar belastingparadijzen.

Kans op fouten

De meldplicht en de haast waarmee de Europese Unie de richtlijn in stelling brengt, vergroot echter de kans op fouten, vervolgen de belastingadviseurs. Zo is deze bijvoorbeeld onduidelijk over wat agressieve belastingplanning eigenlijk is. Er zijn alleen indicatoren opgenomen die duiden op agressieve structuren. De hoop bestaat dat de wetgever hier meer duidelijkheid in aanbrengt.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • Ja   Nee
Share this post