Melkveehouders geen recht op compensatie om mestoverschot te beperken

Melkveehouders hebben niet automatisch recht op compensatie voor heffingen om het mestoverschot te beperken. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) beslist nadat boeren in beroep waren gegaan tegen het zogeheten fosfaatreductieplan.

Extra belasting

Melkboeren betalen extra belasting als ze meer koeien hebben dan in juli 2015, het moment dat de melkquota werden opgeheven. Daarmee wil de overheid voorkomen dat er te veel van de meststof in het milieu terechtkomt.

Eigendomsrecht

Veehouders protesteerden, omdat ze vonden dat de heffingen inbreuk maken op hun eigendomsrecht en eisten compensatie. Het CBb ging daar niet in mee en oordeelde dat de heffingen geen onteigening zijn, maar eigendom slechts reguleren. Daarom is de overheid niet verplicht om met geld over de brug te komen.

Individuele gevallen

Wel oordeelde de hoogste bestuursrechter van Nederland dat boeren in individuele gevallen aanspraak kunnen maken op compensatie of ontheffing. Dat is bijvoorbeeld het geval als een boer door de heffingen dusdanig in de knel komt dat faillissement dreigt.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post