Miljardenschade VS door importheffing auto’s

De Europese Commissie waarschuwt de VS dat als zijn handelspartners evenredige tegenmaatregelen treffen voor de dreigende Amerikaanse importheffingen op auto’s, de schade voor de VS tot wel 294 miljard dollar kan oplopen. Dat bedrag komt ongeveer overeen met de totale import van auto’s en auto-onderdelen in de VS. De Europese export naar de VS bedraagt circa 50 miljard euro.

Veroordeling

In een brief aan de Amerikaanse autoriteiten veroordeelt de EU het onderzoek dat Washington heeft ingesteld naar de impact van de import van auto’s op de nationale veiligheid. Eenzelfde soort onderzoek naar staal en aluminium leidde tot de invoering van importheffingen van respectievelijk 25 en 10 procent.

Internationale handelsregels

Volgens Brussel mist het onderzoek een wettelijke basis en druist het in tegen internationale handelsregels. De EU vraagt ook deel te mogen nemen aan een openbare hoorzitting van het Amerikaanse ministerie van Handel over de kwestie op 19 en 20 juli.

20% importheffingen

Trump dreigt met 20 procent importheffingen op Europese auto’s. De EU wijst erop dat Europese autofabrikanten fors bijdragen aan de Amerikaanse welvaart. Ze zorgen voor 120.000 banen in hun Amerikaanse fabrieken en 420.000 bij dealers.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • Ja   Nee
Share this post