Nederland krijgt mogelijk nationale vliegtaks

Nederland krijgt mogelijk een nationale vliegtaks. Het kabinet krijgt het namelijk in Brussel niet voor elkaar om voor 2021 een Europese belasting op de luchtvaart te introduceren. Daarom wil staatssecretaris Snel van Financiën nationale maatregelen om alsnog 200 miljoen euro per jaar in de schatkist te krijgen. Binnenkort zal hij hiervoor een brief naar de Tweede Kamer sturen, schrijft De Telegraaf.

Vliegtaks

De voorkeur gaat uit naar een vliegbelasting op lawaaiige en vervuilende vliegtuigen. Mocht dit niet lukken, dan moeten Nederlandse reizigers voor de kosten opdraaien. Luchtvaartmaatschappijen vrezen een herhaling van de vliegtaks in 2008. Deze heffing ging na een jaar van de baan, omdat reizigers massaal naar luchthavens over de grens gingen.

Europese heffing

De afgelopen maanden is er getracht om op Europees niveau tot afspraken over een heffing te komen. Dit is mislukt. Er wordt nog wel met buurlanden gesproken, in de hoop toch tot een gezamenlijke heffing te komen. Als dit lukt, wil Snel de nationale maatregelen weer afschaffen.

Tarieven

De tarieven voor de vliegtaks staan al vast in het regeerakkoord, namelijk 7 euro voor vluchten binnen de EU, 22 euro voor middellange afstanden en circa 40 euro voor verre reizen. Hoe de andere optie, de heffing op lawaaiige en vervuilende vliegtuigen, zal worden doorberekend aan reizigers is nog niet duidelijk.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • Ja   Nee
Share this post