NIBUD: verplichte pensioenopbouw voor zzp’ers

Het Nibud, dat consumenten voorlichting geeft over financiële zaken, pleit voor verplichte pensioenopbouw voor alle werkenden, ook zzp’ers. De stichting waarschuwt dat een groeiende groep ouderen dreigt te ontstaan die financieel moeilijk kan rondkomen. Dit meldt het Nibud in een rapport.

Automatische pensioenvoorziening

De stichting schrijft dat veel mensen niet uit zichzelf actief aan de slag gaan met hun financiële situatie na pensionering. Volgens het Nibud zijn mensen daarom meer geholpen met automatische pensioenvoorziening dan met nog meer pogingen om hen zelf iets te laten ondernemen.

Moeite met rondkomen

Het Nibud verwacht dat over 15 tot 20 jaar het aantal gepensioneerden dat moeite heeft met rondkomen, zal toenemen. Op dit moment komt een derde van de gepensioneerden moeilijk rond. Van de voormalig zelfstandigen komt 44 procent moeilijk rond. Van gepensioneerde huurders en mensen die ooit gescheiden zijn, heeft ongeveer de helft moeite met rondkomen.

Pensioen en woning

De stichting vervolgt dat het niet verstandig is om geld uit de pensioenpot te gebruiken voor de aankoop van een woning. Ook vindt het Nibud mensen die denken dat gepensioneerden kunnen leven van de verkoop van hun woning, te optimistisch. In de praktijk blijkt dat de meeste gepensioneerden zo lang mogelijk in hun eigen huis willen blijven wonen. Verder zou het makkelijker moeten worden om na pensionering de overwaarde op de woning te verzilveren zonder te hoeven verhuizen.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post