Ook Unilever omzeilt dividendbelasting

Ook het Brits-Nederlandse Unilever heeft een constructie verzonnen, die ervoor moet zorgen dat Britse aandeelhouders straks geen dividendbelasting hoeven te betalen. Het bedrijf biedt Britse aandeelhouders een uitweg voor de belasting tot de Nederlandse overheid ook daadwerkelijk de dividendbelasting heeft afgeschaft.

Shell

Eerder ontstond er al grote verontwaardiging over de regeling die Shell>> met de Belastingdienst heeft getroffen, waardoor Britse aandeelhouders geen belasting over dividend hoeven te betalen. Als Britse aandeelhouders deze belasting wel moesten betalen, was dit een onoverkomelijk obstakel om tot één moederbedrijf in Nederland te komen.

Uitweg

Unilever heeft hetzelfde probleem als Shell. Er zijn nu nog twee hoofdkantoren met twee soorten aandelen: bezitters van de Britse aandelen betalen geen dividendbelasting, maar aandeelhouders van Nederlandse stukken moeten dat wel. Unilever maakte eerder dit jaar bekend dat het één hoofdkantoor gaat maken in Nederland, maar dan zouden de Britse aandeelhouders dividendbelasting moeten gaan betalen en dat wil Unilever niet. Nu biedt het bedrijf aandeelhouders een uitweg voor deze belasting. Aandeelhouders krijgen de mogelijkheid om in plaats van dividend een ‘uitkering in de vorm van kapitaalteruggave’ te ontvangen. Deze wordt uitbetaald zonder dividendbelasting.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • Ja   Nee
Share this post