Opwaartse trend kwaliteit accountantskantoren

Er is een lichte kwaliteitsverbetering te zien bij accountantskantoren. Van de getoetste kleinere en middelgrote accountantskantoren met een wettelijke controlevergunning voldoet 72 procent aan de vereiste kwaliteit. In 2016 was dit nog 65 procent. Dit blijkt uit het jaarverslag van de Raad voor Toezicht van de NBA, de beroepsorganisatie van accountants.

Tempo omhoog

NBA-voorzitter Marco van der Vegte stelt op basis van het jaarverslag dat ‘het tempo van kwaliteitsverbetering in de sector verder omhoog moet’. Volgens Van der Vegte is er veel maatschappelijk ongeduld rondom de kwaliteit van het accountantswerk. De NBA streeft naar een percentage van 100 procent goedgekeurde kantoren. Dat percentage zou volgens de beroepsorganisatie conform de huidige trend binnen twee jaar kunnen worden bereikt.

Sanctionering

Voor kantoren die de toetsingen uiteindelijk niet halen is geen plek in de sector, benadrukt Van der Vegte. Tegelijkertijd moeten kantoren wel de gelegenheid krijgen om de noodzakelijke verbeteringen door te voeren. Sanctionering moet een laatste middel blijven.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post