Rabobank: huizenprijzen blijven flink stijgen

Het aantal verkochte huizen gaat in 2018 flink omlaag, maar omdat er steeds meer overboden wordt, stijgen de prijzen harder dan  verwacht. Dit jaar worden woningen in Nederland 8,7 procent duurder, terwijl het aantal transacties met 7 procent daalt. Dat schrijft het FD.

Geen vertrouwen

Huizenzoekers verliezen in toenemende mate het vertrouwen in de woningmarkt, blijkt uit een kwartaalbericht van de Rabobank. De hoge huizenprijzen ondermijnen het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt. Meer mensen geven aan dat het nu een ongunstige tijd is om een huis te kopen.

Krapte blijft toenemen

Voor 2019 verwachten de onderzoekers een prijsstijging van 7 procent. De krapte op de woningmarkt blijft toenemen. Voor elk verkocht huis staan er gemiddeld vijf te koop, dat is een halvering ten opzichte van 2016. Een huis wordt in ongeveer 6 weken verkocht, wat twee keer zo snel is als twee jaar geleden.

Somber vooruitzicht

De Rabobank verwacht op de korte termijn geen beterschap. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen stagneert en er worden steeds minder vergunningen verleend voor nieuwe projecten. Dat gaat gepaard met een flinke stijging van de nieuwbouwprijzen.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post