‘Rechten belastingbetalers onvoldoende gewaarborgd’

De rechten van belastingbetalers in Nederland zijn onvoldoende gewaarborgd, vindt beroepsorganisatie van belastingadviseurs NOB. De beroepsorganisatie pleit voor een handvest waarin de rechten en plichten van de belastingbetaler staan. Dat schrijft het FD.

Ondergeschoven kindje

De rechtsbescherming voor belastingbetalers is een ondergeschoven kindje geworden door alle aandacht voor belastingontwijking van multinationals, zegt Arjo van Eijsden tegen de krant. Van Eijsden is partner bij EY Belastingadviseurs en voorzitter van de kerngroep Rechtsbescherming en rechtszekerheid binnen de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs.

Hiaten

De kerngroep heeft een lijstje met hiaten in de belastingen opgesteld. Bovenaan staat het tekort aan rechtsbescherming bij internationale gegevensuitwisseling, het gebrek aan vooroverleg met de fiscus en de bestaande regeling voor de belastingrente.

Gegevensuitwisseling

Tot voor kort deelde Nederland op verzoek van een ander land gegevens over zijn belastingplichtigen. De belastingbetalers werden daarover van tevoren ingelicht, zodat zij eventueel naar de rechter konden stappen om uitwisseling te voorkomen. Nu vindt er volgens Van Eijsden automatische uitwisseling plaats en weten belastingbetalers niet dat dit gebeurt. Het gevaar is dat gegevens terechtkomen met overheden die het niet zo nauw nemen met de rechtsstaat.

Minder toegankelijk

De belastingadviseurs maken zich ook zorgen over de afgenomen toegankelijkheid van de Belastingdienst voor vooroverleg. Het belastingstelsel is complexer geworden en dat vereist meer maatwerk. Vooral midden- en kleinbedrijf en zelfstandigen zonder personeel zijn hiervan de dupe. Voor hen is het heel moeilijk om gehoor te vinden bij de Belastingdienst.

‘Handvest overbodig’

De NOB zou graag zien dat Nederland in navolging van andere landen een handvest zou introduceren. Staatssecretaris Snel van Financiën heeft de Tweede Kamer echter onlangs laten weten dat overbodig te vinden. Hij geeft aan dat de rechten van belastingplichtigen verankerd zijn in nationale en internationale wetgeving. Daarnaast liggen deze rechten in het verlengde van de mensenrechten, vindt Snel. Verder kunnen belastingbetalers met klachten terecht bij de Nationale Ombudsman, de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven van de Tweede Kamer en de commissie voor de Verzoekschriften van de eerste Kamer.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post