Rechtszaak verboden staatssteun Starbucks gestart

Europese rechters buigen zich vandaag over de omstreden fiscale constructies van Starbucks. In de zitting van het EU-Gerecht worden de Europese Commissie, Starbucks en de Nederlandse regering gehoord. Dat schrijft NOS.

Illegale constructie

In 2015 stapte Den Haag naar de Europese rechter, nadat de Europese Commissie Nederland had opgedragen meer dan 25 miljoen euro terug te vorderen bij de Amerikaanse koffieketen. De staat zou het geld zijn misgelopen doordat Starbucks met toestemming van de fiscus een illegale constructie zou hebben opgetuigd om de winstbelasting zo laag mogelijk te houden.

Verboden staatssteun

In de deal met de Belastingdienst werd afgesproken dat het bedrijf de kosten voor het gebruik van het recept van koffiebranden mocht aftrekken van de winst die het bedrijf maakte met het branden van koffiebonen in Nederland. Door deze constructie met het intellectuele eigendomsrecht in het buitenland werd de belastbare winst verlaagd. Verboden staatssteun vindt de Europese Commissie. Daarnaast heeft Starbucks ook belasting ontweken door de prijs te manipuleren bij de inkoop van koffiebonen.

Reactie Nederlandse regering

De Nederlandse regering is het niet eens met de conclusie van de Commissie dat er sprake is van staatssteun. Volgens de regering is niet overtuigend aangetoond dat de Belastingdienst is afgeweken van de wettelijke regels. Starbucks sluit zich hierbij aan.

Vergelijkbare zaken

De Europese Commissie heeft de afgelopen vier jaar vergelijkbare belastingzaken opgestart tegen multinationals zoals Apple en Amazon. Deze bedrijven hanteerden soortgelijke belastingconstructies als Starbucks.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • Ja   Nee
Share this post