Rutte ontwijkt vragen over dividendbelasting

Op zijn eerste persconferentie na de vakantie weigerde premier Mark Rutte in te gaan op het prijskaartje dat aan de afschaffing van de dividendbelasting hangt. Bronnen in Den Haag stellen dat afschaffing van de dividendbelasting fors meer gaat kosten dan de 1,4 miljard euro die in het regeerakkoord wordt vermeld. Mogelijk lopen de kosten op tot 2 miljard euro.

Volledige beeld

Premier Rutte heeft de afschaffing van de dividendbelasting altijd fel verdedigd en werd daar tijdens de persconferentie naar gevraagd. Rutte beloofde dat op Prinsjesdag het ‘hele beeld’ naar buiten wordt gebracht. Maar duidelijkheid of de afschaffing überhaupt overeind blijft, wilde hij niet geven.

Praten

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën wilde ook niet ingaan op de berichten, maar gaf wel aan dat als de maatregel meer gaat kosten dan gedacht, dat hij er dan opnieuw over wil praten. “U noemt één belasting, maar we hebben heel veel belastingen. Ook belastingen die we gaan aanpassen, het wordt een druk belastingjaar”, voegde Snel eraan toe. “Al die maatregelen krijgen een andere raming. Die ga je optellen, dan ontstaat er een nieuw beeld, en daarover ga je besluiten.”

Omstreden

Het afschaffen van de dividendbelasting is omstreden, omdat critici stellen dat vooral buitenlandse belastingdiensten ervan profiteren en het ons land weinig tot niets op zal leveren. Ook stond dit besluit niet in het verkiezingsprogramma van de partijen.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post