Staatssecretaris: belastingmedewerker werkte samen met drugssmokkelaars

In een onderzoek naar een crimineel samenwerkingsverband, dat ervan verdacht wordt drugs in te voeren via de haven van Rotterdam, is ook een verdachte aangehouden die bij de Belastingdienst werkt. Hij wordt ervan verdacht vertrouwelijke informatie te hebben doorgegeven aan de criminele organisatie. Dat heeft staatssecretaris Menno Snel van Financiën bevestigd in antwoord op Kamervragen van Leijten en Van Raak (SP).

Informatie opsporingsdiensten

De Leden vragen zich af hoe het kan dat een medewerker van de Belastingdienst toegang had tot informatie van alle opsporingsdiensten. Snel geeft hierop aan dat opsporingsdiensten binnen wettelijke grenzen zelf bepalen wie informatie krijgt en tot systemen toegang heeft. Hier wil hij echter, in verband met het strafrechtelijk onderzoek, verder geen uitspraken over doen.

Geen onderzoek

Deze situatie staat niet op zichzelf. De Rijksrecherche heeft in 2017 in totaal 105 oriënterende, feiten- en strafrechtelijke onderzoeken verricht, waar van 22 naar ambtelijke corruptie en 23 naar schending van geheimhoudingsplicht. De staatssecretaris heeft echter geen aanwijzingen dat op grote schaal sprake is van het omkopen van medewerkers van de Belastingdienst. Hij ziet daarom geen aanleiding een onderzoek in te stellen naar de omvang van de omkoping van medewerkers.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post