Stijgende huizenprijzen jagen consumptie op

De stijging van huizenprijzen leidt tot een flinke toename van de consumptieve bestedingen. Vooral in Noord-Holland, met Amsterdam, is dat het geval. Dit blijkt uit een nieuwe studie van de Rabobank. De studie bevestigt dat de volatiliteit op de huizenmarkt de conjunctuurschommelingen in Nederland verder versterkt, schrijft het FD.

Consumptie

Het was al bekend dat er een verband bestaat tussen de ontwikkeling van de huizenprijzen en de consumptie. De Rabobank heeft nu voor het eerst een studie geschreven op basis van microgegevens. Van 40.000 geanonimiseerde personen met zowel een hypotheek als een betaalrekening bij de Rabobank is voor de periode van mei 2014 tot eind 2016 het gedrag onderzocht.

Herstel economie

In de 32 maanden hebben de respondenten gemiddeld 1100 euro extra uitgegeven dankzij de stijgende huizenprijzen. Volgens de onderzoekers bevestigt dit dat de huizenprijsontwikkeling kan bijdragen aan het herstel van de economie. Van iedere euro waardestijging van een woning wordt namelijk gemiddeld vier cent geconsumeerd.

Regionale verschillen

Regionaal zijn er echter grote verschillen. In Noord-Holland wordt van elke euro waardestijging zes cent extra geconsumeerd. De onderzoekers concluderen dat in de provincies waar huizenprijzen gemiddeld sneller stijgen, een groter deel van die boekwinst in consumptie wordt omgezet.

Schuld

Opvallend genoeg vinden de onderzoekers geen verband tussen de hoogte van de hypothecaire schuld en consumptie. Het effect blijft bij een hoge en lage schuld hetzelfde. De vraag is of dit ook het geval zou zijn in een neergaande fase van de conjunctuur. Dat is niet onderzocht.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post