Tien hypotheekadviseurs ABN Amro krijgen beroepsverbod

Tien hypotheekadviseurs van ABN Amro hebben een tijdelijk beroepsverbod opgelegd gekregen van een aantal weken. Volgens de tuchtcommissie van de Stichting Tuchtrecht Banken (STB) hebben ze de bankierseed overtreden door handtekeningen van klanten te kopiëren zonder hun toestemming of medeweten. De zaak is in 2017 door ABN Amro zelf aangekaart bij de stichting. Dat schrijft het FD.

Handtekeningen kopiëren

De hypotheekadviseurs hebben tussen 2013 en 2016 handtekeningen van klanten gekopieerd, omdat een complexe procedure voorschreef dat het advies aan de klant achteraf in lijn moest worden gebracht met de uitgebrachte offerte. Daarvoor was volgens interne bankregels de handtekening van de klanten nodig, maar vaak hadden die daar na het passeren van de hypotheek geen zin meer in of tijd voor. De dossiers moesten echter toch gesloten worden, dus werden handtekeningen gekopieerd. Van benadeling van de klanten was hierbij geen sprake, benadrukt de bank.

Sancties

Aan de betrokken medewerkers werd vorig jaar al arbeidsrechtelijke sancties opgelegd door de bank. Hierbij zijn enkele ontslagen gevallen en mensen zijn binnen de bank herplaatst. Ook is de zaak voor 76 hypotheekadviseurs bij de STB aangemeld. Deze stichting heeft er privaatrechtelijk naar gekeken en vooralsnog voor tien medewerkers beroepsverboden afgekondigd. Wanneer de andere 66 medewerkers een uitspraak krijgen, is nog niet bekend.

Beroepsverbod

Het beroepsverbod betekent dat de bankmedewerkers voor een bepaalde tijd niet werkzaam mogen zijn binnen de bancaire sector. De bank accepteert het oordeel, maar stelt tegenover het FD wel dat het had gehoopt op maximaal een berisping.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post