Tuchtrechter berispt prominente BDO-accountants in fraudezaak

Twee BDO-accountants zijn zwaar tekortgeschoten bij de controle van de jaarrekeningen van Box Consultants, de vermogensbeheerder van enkele leden van het Koninklijk Huis. Box wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van fraude en valsheid in geschrifte. Dat schrijft het FD.

Berisping

De tuchtrechter heeft de twee accountants een berisping opgelegd, de op een na zwaarste sanctie. Zij hebben gebrekkige controles uitgevoerd op de jaarrekeningen van Box over de jaren 2011 tot 2014. Volgens de rechter hadden zij meer onderzoek moeten doen naar een mogelijke verplichting van Box om zogenoemde retrocessies, verdiend met buitenlandse beleggingen, uit te keren aan klanten. De voormalige directeur zou ruim 8 miljoen euro aan retrocessies ten onrechte niet hebben uitgekeerd aan klanten, maar aan Box en zijn privévennootschap Boulder.

Hervormingscommissie

De berisping is opvallend, omdat een van de accountants Pieter-Paul Saasen betreft. Hij is een prominente accountant bij BDO en tot voor kort één van de gezichten van de hervormingsbeweging die het imago van de sector probeert op te poetsen na een reeks affaires. Als gevolg van de tuchtklacht trad Saasen in juni vorig jaar tijdelijk terug als hoofd van de controlepraktijk van BDO en stopte hij als lid van de hervormingscommissie van beroepsorganisatie NBA.

Onderzoek

Naast kritiek op het controlewerk beschuldigde het OM Saasen er ook van dat hij het strafonderzoek naar Box frustreerde. De BDO-accountant zou in een getuigenverhoor met Fiod-opsporingsambtenaren in 2015 hebben gelogen. Hij zou onder andere hebben gezegd dat hij geen idee had waar het onderzoek naar Box zich op richtte. Sabotage van waarheidsvinding is echter niet bewezen.

Derde accountant

Een klacht tegen een derde accountant van BDO is door de Accountantskamer ongegrond verklaard. Er is onvoldoende bewijs dat hij zou hebben meegewerkt aan het ‘oneigenlijk gebruik’ van het verschoningsrecht van een advocaat, met als doel een feitenonderzoek uit handen van het OM te houden.

Reactie BDO

BDO heeft tegen de krant gezegd dat het de uitspraak gaat bestuderen. Daarbij gaat het kantoor ook analyseren of dit nadere leerpunten voor de organisatie, dan wel voor de individuen, met zich meebrengt.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post