Twee omvangrijke fraudezaken blijken verbonden

Twee omvangrijke Nederlandse fraudezaken blijken met elkaar verbonden te zijn. Een van verduistering verdachte ex-topfiscalist van advieskantoor Loyens & Loeff bracht volgens het Openbaar Ministerie (OM) het beheer van honderden miljoenen euro’s van goededoelenstichtingen van welgestelde klanten onder bij zijn overbuurman in Eindhoven. Dat blijkt nu Box consultants te zijn, de vermogensbeheerder die door het OM in een andere zaak van fraude wordt verdacht. Dat blijkt uit onderzoek van het FD.

Miljoenendonateurs

Uit het onderzoek blijkt nu ook door wie de 200 miljoen, die de verdachte belastingadviseur van Loyens & Loeff door Box Consultants liet beheren, is verstrekt. Een van de miljoenendonateurs is de ex-vrouw van Joop van Oosterom, medeoprichter van ICT-bedrijf Volmac. De andere donateur is een 89-jarige vrouw uit de familie Van der Vorm, oprichters van het beursfonds HAL. HAL is onder meer eigenaar van het FD.

Box Consultants

Het vermogensbeheer van de goededoelenstichtingen van de donateurs werd door belastingadviseur René V. van Loyens & Loeff uitbesteed aan Box. Box heeft tevens leden van het Koninklijk Huis als klant, maar ook nazaten van de warenhuisfamilies Vroom en Dreesmann, voormalig World Online-topvrouw Nina Storms, voetbaltrainer Guus Hiddink en Brunel-oprichter Jan Brand.

Schenking goede doelen

Fiscalist René V. adviseerde de dames om een aanzienlijk deel van hun welstand aan vier goededoelenstichtingen te schenken, namelijk: Continuendo Musarte Foundation, Dijkverzwaring, Diorapthe en Liberty. René V. was van alle vier zelf bestuurder en verduisterde met zijn medebestuurder Peter G. ongeveer 9 miljoen euro van deze stichtingen. Dit deed V. volgens het OM via torenhoge facturen van Loyens & Loeff.

Valsheid in geschrifte

Ook het vermogensbeheer van de stichtingen was uitbesteed. Dit lieten zij volgens het OM verrichten door de overbuurman van V.: Box Consultants. Het OM verdenkt Box-directeur Remy M. ervan zijn klanten met valsheid in geschrifte voor 8 miljoen euro te hebben benadeeld door aan hen beloofde provisies te onthouden.

Gescheiden trajecten

Een woordvoerder van het Functioneel Parket van het OM geeft aan dat de zaken gescheiden trajecten zijn. De dwarsverbanden zijn geen onderwerp van onderzoek.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post