Unie van Waterschappen: ‘Waterschapsbelasting gaat stijgen’

De waterschapsbelasting zal stijgen door de aanhoudende droogte. Dat zegt Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen tegen NRC. Oosters twijfelt over er voldoende geld is voor de taken van de waterschappen: waterbeheer, onderhoud van waterkeringen en afvalwater zuiveren.

Heffingen

De waterschappen bepalen de tarieven van de waterschapsbelasting zelf. Deze belasting bestaat uit twee heffingen: de watersysteemheffing en de zuiveringsheffing. Per waterschap verschilt de hoogte van de belasting. Tussen 2010 en 2017 namen de belastingopbrengsten van waterschappen ieder jaar minder hard toe dan het voorgaande jaar. Dit jaar is een keerpunt: de waterschapsbelasting stijgt in 2018 al gemiddeld met 2,5 procent, tegenover 1,8 procent in 2017.

Stijgende kosten

De droogte zal er echter voor zorgen dat de kosten voor waterschappen nog hoger uitvallen. Veel waterschappen kampen met vakantieproblemen: meer werk en minder beschikbaar personeel. Ook waarschuwt Oosters voor de verwachtte hoosbuien, waardoor de taakintensiviteit omhoog zal gaan.

In de herfst maken de 22 waterschappen de hoogte van de waterschapsbelasting bekend voor 2019.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post