VEH: Belasting op energierekening in 2019 met 25% omhoog

De belastingen op een gemiddelde gas- en elektriciteitsrekening van een eigen woning schieten volgend jaar met maar liefst 25 procent omhoog. Hierdoor gaan huiseigenaren in 2019 ruim 150 euro meer energiebelasting betalen. Dat blijkt uit berekeningen van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Energiebelasting

De stijging van de energierekening is het resultaat van de hogere energiebelasting op gas, een forse verhoging van de Opslag duurzame energie (ODE), een verlaging van de belasting op elektra en een kleinere korting op de energiebelasting.

Taak voor kabinet

De belastingverhogingen benadelen vooral mensen die niet in staat zijn om hun huis energiezuiniger te maken. Vereniging Eigen Huis vindt dit onrechtvaardig en wil dat het kabinet mensen helpt om hun huis energiezuiniger te maken.

Duurzaamheid loont niet

Ook mensen die wél maatregelen nemen om hun energieverbruik te verminderen hebben daar weinig voordeel van. Als zij erin slagen om hun gas- en elektriciteitsverbruik met 5 procent te verminderen, is hun belastingvoordeel nog geen 5 euro.

Berekening

Dit jaar betaalt een woningeigenaar met een gemiddeld gezinsverbruik via zijn energierekening 614 euro aan belastingen. In 2019 zal dit bedrag met 25 procent oplopen naar 766 euro. De stijging van 152 euro komt grotendeels door de toename van de ODE met 66 euro. Daarnaast gaat de belasting op gas omhoog terwijl de belasting op elektriciteit daalt. Per saldo betaalt een huiseigenaar hierdoor volgend jaar 24 euro meer energiebelasting. Tot slot daalt volgend jaar de korting op energiebelasting. Dat resulteert in een belastingstijging van gemiddeld 62 euro, aldus VEH.

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post