“Vergroot de toegang tot innovatiebox voor kleine ondernemers”

“Er zit een tekortkoming in de regels voor de innovatiebox”, stelt Erik Jansen, directeur belastingadvies bij Innovative Tax.  “Dit geldt voor kleine belastingplichtigen die onderdelen maken voor multinationals zoals Philips of ASML. De kleine uitvinders krijgen een vergoeding en als de multinational geïnteresseerd is, neemt die het eigendomsrecht van de uitvinding over. Zij vragen hier vervolgens een patent op aan en kunnen de innovatiebox toepassen. Het kleine, innovatieve bedrijfje blijft achter met een bescheiden geldsom en wellicht eerder ontvangen subsidie uit de WBSO.”

Innovatie belonen

Jansen wil hier verandering in zien. “Wat de starter of het kleine bedrijfje heeft ontwikkeld is hoog innovatief werk. Dit zou de overheid ook moeten belonen met toegang tot de innovatiebox. Maar daar willen ze in politiek Den Haag niet aan. Op elke uitvinding kan momenteel maar één keer de innovatiebox toegepast worden. Bovendien is het aanvragen van de regeling een uitgebreide procedure, waar starters of kleine ondernemers vaak de tijd en het geld niet voor hebben.”

Bekijk ook dit kennisdocument

Werken met de innovatiebox in het MKB >>

Belastingvoordelen

“De innovatiebox is een succesvolle regeling waar steeds meer bedrijven gebruik van maken”, stelt Jansen, die van deze regeling zijn specialisme heeft gemaakt. “En terecht, want als je het goed regelt, dan zijn er hele mooie belastingvoordelen mogelijk. De effectieve heffing wordt dan 7 procent, alhoewel bedrijf, adviseur en Belastingdienst nog wel kunnen onderhandelen hoe die korting precies wordt ingezet.”

Flinke voorbereiding

“Er komt het een en ander kijken bij het aanvragen van toegang tot de innovatiebox. Zowel klein- als grootbedrijf moeten beschikken over WBSO en daarnaast hebben grote organisaties ook een tweede ‘ticket’ nodig, zoals een patent, octrooi of kweekrecht”, vervolgt de innovatiebox-expert.

“Als je het toegangskaartje binnen hebt, moet je als bedrijf goed helder krijgen waar je je geld nu echt mee verdient en hoeveel er te danken is aan innovaties. Vervolgens moet je kijken of de fiscale structuur nog geoptimaliseerd kan worden. Soms maak ik mee dat arbeidsovereenkomsten nog aangepast moeten worden. Bijvoorbeeld omdat er nog geen intellectueel eigendomsbeding in staat. Als de directeur-grootaandeelhouder ook meewerkt aan de innovatie en nu zijn loon ontvangt via de holding, raad ik aan om deze op loondienst te zetten bij de werkmaatschappij die de innovatie voortbrengt. Op die manier hoef je namelijk maar één keer WBSO aan te vragen en kun je met de R&D-afdeling een hoger voordeel voor de innovatiebox krijgen.”

Onderhandeling met de Belastingdienst

“Als alle informatie over het bedrijf helder is, is het tijd voor een bezoek van de Belastingdienst. Bij een klein bedrijf wordt vooraf de WBSO-beschikking doorgestuurd. Dit is dan de ingang tot de innovatiebox. Vervolgens komt een inspecteur op bezoek bij het bedrijf om te kijken hoe het er echt aan toegaat. Er zal een discussie ontstaan over het voordeel dat toegekend moet worden aan de R&D-afdeling. Tot nu toe ben ik hier altijd uitgekomen met de Belastingdienst. De fiscus wordt door de jaren heen wel iets zuiniger met de percentages, maar er zijn nog steeds uitstekende afspraken te maken.”

Lange adem

Wel duurt het steeds langer om de innovatiebox aan te vragen. “Er zijn aardig wat inspecteurs vertrokken, waardoor de Belastingdienst nu een capaciteitsprobleem heeft. Dit betekent dat je soms vier tot vijf maanden moet wachten voordat de Belastingdienst tijd heeft om naar de aanvraag te kijken. En dan begint het proces pas. Er is soms een lange adem nodig. Maar dat maakt niet uit, want het gaat om het eindresultaat.”

Flinke besparing

En het eindresultaat is in veel gevallen een flinke besparing. “Ik heb cliënten die meer dan een miljoen euro winst per jaar maken. Een groot deel daarvan is winst uit innovatie. Als je dus een afspraak maakt voor vijf jaar, dan gaat het over enkele honderdduizenden euro’s belastingvoordeel die je uit de innovatiebox kunt halen. Het is dus heel zinvol om je huiswerk goed te doen, voordat je met de Belastingdienst gaat praten. Want elk procentpuntje meer of minder wat je aan de innovatiebox kunt toekennen, kan gelijk duizenden euro’s vennootschapsbelasting schelen.”

  • Vond u dit bericht waardevol?
  • JaNee
Share this post